XXIX. ZIMNÍ SVĚTOVÁ UNIVERZIÁDA

Krasnojarsk, Rusko, 2. 3. – 12. 3. 2019

Rok 2019 je pro univerzitní sport rokem světových univerziád. Mezinárodní federace univerzitního sportu (FISU) svěřila pořádání 29. Zimní světové univerziády (ZSU), která se uskuteční od 2. března do 12. března 2019, ruskému Krasnojarsku.

Základní údaje o ZSU 2019:

• Největší zimní multisportovní studentská akce na světě
  • Organizační výbor očekává 2.500 sportovců z více než 50 zemí
  • Soutěžní program je 11 dní, 8 povinných sportů + 3 výběrové sporty
  • Soutěže bude zajišťovat 1500 – 3000 dobrovolníků
  • Televizní přenosy budou realizovány ve více než 100 státech světa s předpokládanou sledovaností 300 milionů lidí

Česká asociace univerzitního sportu (ČAUS) vysílá 135 členný tým, který tvoří 85 sportovců, 50 doprovod (trenéři, lékařský doprovod, fyzioterapeuti, maséři a technický doprovod). Výprava je vedena předsedkyní České asociace univerzitního sportu Ivanou Ertlovou, dále ve vedení výpravy jsou členové výkonného výboru ČAUS a pracovníci sekretariátu ČAUS.

Studenti se zúčastní soutěží v 10 sportovních odvětvích, z toho ve 2 kolektivních sportech – v ledním hokeji a curlingu. V individuálních sportech budou Češi startovat v běžeckém a sjezdovém lyžování, severské kombinaci, krasobruslení, skocích na lyžích, snowboardingu, freestylu a biatlonu.

Česká akademická reprezentace by ráda navázala na úspěšné vystoupení vysokoškoláků z posledních Zimních světových univerziád, odkud přivezli řadu medailí:

• Granada, Španělsko, 2015:  11 medailí – 3 zlaté, 3 stříbrné a 5 bronzových medailí,
  • Almaty, Kazachstán, 2017:   9 medailí – 2 zlaté, 2 stříbrné a 5 bronzových medailí.

Univerziády jsou nedílnou součástí státní sportovní reprezentace České republiky, která je významně finančně podporována MŠMT ČR. Jednotlivé sportovní týmy i individuální sportovci jsou vysílány v úzké koordinaci s příslušnými sportovními svazy a rezortními sportovními středisky, VSC MŠMT ČR, MO ČR, Dukla Praha a MV ČR, Olymp Praha

Naším cílem je dobře reprezentovat český univerzitní sport a Českou republiku, dosáhnout co nejlepších sportovních výsledků s finálovými a medailovými pozicemi v duchu vysokého kreditu, který český univerzitní sport v zahraničí má.

Byli bychom rádi, kdyby se mohl ZSU zúčastnit i zástupce vedení MŠMT ČR, aby podpora českého univerzitního týmu nebyla pouze finanční, ale i morální. Pro všechny účastníky akce – studenty, kteří podstupují náročnou sportovní přípravu za současného plnění studijních povinností, by to byla čest a forma ocenění jejich výkonů.

Složení českého univerzitního týmu a nominace pro jednotlivé sporty bude uzavřena v souladu s pravidly FISU v termínu do 2. 2. 2019.

Detailní informace o akci jsou přístupné na adrese FISU a organizačního výboru ZSU 2019: www.fisu.net , www.krsk1019.ru

V Praze dne 28. 1. 2019
Za vedení výpravy: PaedDr.  Ivana Ertlová, předseda ČAUS